Környezettudatos

élménybázis

Botanicon Tanoda - Magántanulói csoport Budapesten a XII. kerületben (térkép itt)

Gyermekfelügyelet általános iskolás magántanulóknak vizsgára felkészítéssel, tehetséggondozással, mozgásfejlesztéssel, környezeti neveléssel, kirándulással és kulturális programokkal, naponta 8-17 óráig. A gyermekkor szóljon a gyermekről! Magántanulói közösségünk 2017. szeptemberétől alakul, óvodás gyermekek jelentkezését várjuk, akik az első osztályt magántanulóként szeretnék majd elkezdeni. Tanulócsoportunk alsó tagozatos gyermekekkel, vegyes életkorú csoporttal kezdi meg működését. Jelentkezni folyamatosan lehet. Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy az ismerkedéshez valamelyik nyári táborunkba jelentkezzenek.

* Jelentkezés táborba ide kattintva *

Érdeklődés: info@botanicon.hu   06-30-895-5395


Imádjuk a táborainkat, gyerekek és nevelők egyaránt. Arra gondoltunk, miért ne lehetne az egész tanév olyan, mint a tábor? Hangulatában, szemléletében, egy gyönyörű helyszínen. Kertpedagógiai programjaink népszerűségén felbuzdulva, Botanicon Tanoda néven magántanulói csoportot indítunk azoknak a gyermekeknek, akiknek nem vált be az állami iskolarendszer. Mi a kötelező tananyag gyakoroltatásán kívül mindennapos mozgásfejlesztést, gyakori erdei kirándulást és kulturális programokat, valamint változatos projekteket kínálunk. Az élménypedagógia eszközeivel támogatjuk a tananyag elsajátítását és tanulásmódszertani segítséget is adunk, hogy a félévi vizsgák a gyermekeknek sikerélményt jelentsenek.

Ugyanakkor nem a kötelező tananyag elsajátítására fektetjük a hangsúlyt, hanem nap mint nap egy „élhető világ” létrehozásán fáradozunk egy olyan közösségben, ahol a csoport tagjai egyenlőek, együtt döntenek a programokról, együtt dolgoznak a feladatok megoldásán és együtt örülnek a közös sikereknek. Ebben az elfogadó, támogató légkörben elsődlegesnek tartjuk a környezeti nevelést, hiszen csak természeti és társadalmi közegünk megismerésével érthetjük meg gyökereinket, s határozhatjuk meg utunk célját. Itt minden rólunk szól, az egyéni igényeket, a napi hangulatot, az évszakok adta lehetőségeket figyelembe vesszük, életünket magunk alakítjuk. Télen korcsolyázni megyünk, nyáron színdarabot rendezünk a kertünkben.

Kiknek ajánljuk Tanodánkat? Akiknek egyszerre sok és kevés az, amit az iskolarendszerű oktatás nyújt. Sok, mert a gyerekek egész nap a padban (majd otthon) görnyednek rutinfeladatokkal, és kevés, mert az osztálylétszám miatt az egyéni igényekre, a tehetségre nem tudnak odafigyelni a pedagógusok. A Botanicon Tanodában kis létszámú csoportokkal dolgozunk, s az erdőben, a piacon, a múzeumban mutatjuk meg, mire jó az az alaptudás, amit az általános iskola vár el a gyermekektől. Kivisszük őket az életbe, használható információt adunk át.

Nyílt nap: június 12. hétfő 16.30.

* Jelentkezés Nyílt napra ide kattintva *


Tervezett órarendünk a gyermekek kora, igényei szerint módosulhat, az alábbi táblázat csupán irányt mutat arról, mi mit tartunk heti szinten fontosnak. Hetente egy napot külsős programnak szentelünk, majd élményeinket a matematika, a magyar nyelv, a környezetismeret tantárgyak alapján feldolgozzuk, eljátsszuk. A kulturális programokon kívül ezeken a napokon kedvünk szerint úszni, korcsolyázni, túrázni megyünk. Az órarendbe építettük az önkifejezés gyakorlásának lehetőségét, amit egymásnak tartott kiselőadások, színdarabok tartásával, vizsgahelyzetek szimulálásával érünk el. A verbális kifejezőkészség, a „kiállás” és a testkép javulását tartjuk szem előtt - egyéniségeket nevelünk.A Botanicon Tanodában, a Környezettudatos élménybázison a természeti értékeken keresztül történik az ismeretszerzés: a kertművelés, a bogarászás és a madárles a mindennapjaink része, mint a levegőzés, testnevelés és környezeti nevelés komplex eszközei. A kertpedagógia nemcsak érzékenyít az élőlények iránt, hanem az ültetési, gyomlálási feladatokon keresztül növeli a koncentrációt, a figyelem megtartását, valamint hozzájárul a finommotorika fejlődéséhez. A mozgás fejlődése, összerendezettsége pedig jótékonyan hat a tanulási folyamatokra. Ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat foglaltuk össze KERTpedagógia: Nevelés a kertben - Kertészet az oktatásban című könyvünkben.

Ki lehet magántanuló? A köznevelési törvény szerint tankötelezettségét bárki teljesítheti magántanulóként is, akinek ezt a státuszt kérvényezi szülője az iskola igazgatójánál. Leendő elsősöknek is szükséges beiratkozni az iskolába, majd kérvényezni a magántanulói státuszt. Ebben Tanodánk nem tud segítséget nyújtani, ez a szülő feladata. Ki járhat Tanodánkba? Magántanuló státuszú általános iskolás gyermek, valamint SNI magántanuló státuszú általános iskolás gyermek, amennyiben fejlesztéséhez nem szükséges fejlesztőpedagógus jelenléte.

A Botanicon Tanoda nem iskola, hanem magántanulói közösség. Segítünk abban, hogy a gyermekkor a gyermekről szóljon, ne a tananyagról. Nevelési elveink a Neill-féle Summerhilli Szabad Iskola és a Scsetyinyin-féle Orosz Életiskola, valamint Carl Rogers személyközpontú felfogásához állnak közel. Szeretettel várjuk a gyermekeket egy oldott, barátságos légkörben, az élet szép és érdekes dolgaival!

Tanodánk hétfőtől péntekig 8-17 óráig fogad gyermekeket, de nem kötelező 5 egész napot nálunk tölteni. Tanodánkat szülői hozzájárulásból működtetjük, az árak a nálunk töltött idő függvényében alakulnak.

Az érdeklődőknek két Nyílt napot szerveztünk, s bemutattuk a Botanicon Tanoda közösségét és helyszínét. Amennyiben érdeklődik programunk iránt, ide kattintva kérhet bővebb tájékoztatást vagy jelentkezhet táborainkba.

 

Kövessen minket Facebook oldalunkon: www.facebook.com/BotaniconTanoda

 

Várjuk jelentkezését!        info@botanicon.hu        06-30-895-5395