Környezettudatos

élménybázis

Botanicon Tanoda - Magántanulói csoport Budapesten a XII. kerületben (térkép itt)

Gyermekfelügyelet általános iskolás magántanulóknak vizsgára felkészítéssel, tehetséggondozással, mozgásfejlesztéssel, környezeti neveléssel, kirándulással és kulturális programokkal, naponta 8-17 óráig. A gyermekkor szóljon a gyermekről! Magántanulói közösségünk 2017. szeptemberétől működik alsó tagozatos gyermekek számára, vegyes életkorú csoporttal. Jelentkezni folyamatosan lehet. Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy az ismerkedéshez valamelyik nyári táborunkba jelentkezzenek.

* Jelentkezés táborba ide kattintva *

Érdeklődés: info@botanicon.hu   06-30-895-5395


Imádjuk a táborainkat, gyerekek és nevelők egyaránt. Arra gondoltunk, miért ne lehetne az egész tanév olyan, mint a tábor? Hangulatában, szemléletében, egy gyönyörű helyszínen. Kertpedagógiai programjaink népszerűségén felbuzdulva, Botanicon Tanoda néven magántanulói csoportot indítunk azoknak a gyermekeknek, akiknek nem vált be az állami iskolarendszer. Mi a kötelező tananyag gyakoroltatásán kívül mindennapos mozgásfejlesztést, gyakori erdei kirándulást és kulturális programokat, valamint változatos projekteket kínálunk. Az élménypedagógia eszközeivel támogatjuk a tananyag elsajátítását és tanulásmódszertani segítséget is adunk, hogy a félévi vizsgák a gyermekeknek sikerélményt jelentsenek.

Ugyanakkor nem a kötelező tananyag elsajátítására fektetjük a hangsúlyt, hanem nap mint nap egy „élhető világ” létrehozásán fáradozunk egy olyan közösségben, ahol a csoport tagjai egyenlőek, együtt döntenek a programokról, együtt dolgoznak a feladatok megoldásán és együtt örülnek a közös sikereknek. Ebben az elfogadó, támogató légkörben elsődlegesnek tartjuk a környezeti nevelést, hiszen csak természeti és társadalmi közegünk megismerésével érthetjük meg gyökereinket, s határozhatjuk meg utunk célját. Itt minden rólunk szól, az egyéni igényeket, a napi hangulatot, az évszakok adta lehetőségeket figyelembe vesszük, életünket magunk alakítjuk. Télen korcsolyázni megyünk, nyáron színdarabot rendezünk a kertünkben.

Kiknek ajánljuk Tanodánkat? Akiknek egyszerre sok és kevés az, amit az iskolarendszerű oktatás nyújt. Sok, mert a gyerekek egész nap a padban (majd otthon) görnyednek rutinfeladatokkal, és kevés, mert az osztálylétszám miatt az egyéni igényekre, a tehetségre nem tudnak odafigyelni a pedagógusok. A Botanicon Tanodában kis létszámú csoportokkal dolgozunk, s az erdőben, a piacon, a múzeumban mutatjuk meg, mire jó az az alaptudás, amit az általános iskola vár el a gyermekektől. Kivisszük őket az életbe, használható információt adunk át.

Nyílt nap: június 12. hétfő 16.30.

* Jelentkezés Nyílt napra ide kattintva *


Tervezett órarendünk a gyermekek kora, igényei szerint módosulhat, az alábbi táblázat csupán irányt mutat arról, mi mit tartunk heti szinten fontosnak. Hetente egy napot külsős programnak szentelünk, majd élményeinket a matematika, a magyar nyelv, a környezetismeret tantárgyak alapján feldolgozzuk, eljátsszuk. A kulturális programokon kívül ezeken a napokon kedvünk szerint úszni, korcsolyázni, túrázni megyünk. Az órarendbe építettük az önkifejezés gyakorlásának lehetőségét, amit egymásnak tartott kiselőadások, színdarabok tartásával, vizsgahelyzetek szimulálásával érünk el. A verbális kifejezőkészség, a „kiállás” és a testkép javulását tartjuk szem előtt - egyéniségeket nevelünk.A Botanicon Tanodában, a Környezettudatos élménybázison a természeti értékeken keresztül történik az ismeretszerzés: a kertművelés, a bogarászás és a madárles a mindennapjaink része, mint a levegőzés, testnevelés és környezeti nevelés komplex eszközei. A kertpedagógia nemcsak érzékenyít az élőlények iránt, hanem az ültetési, gyomlálási feladatokon keresztül növeli a koncentrációt, a figyelem megtartását, valamint hozzájárul a finommotorika fejlődéséhez. A mozgás fejlődése, összerendezettsége pedig jótékonyan hat a tanulási folyamatokra. Ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat foglaltuk össze KERTpedagógia: Nevelés a kertben - Kertészet az oktatásban című könyvünkben.

Ki lehet magántanuló? A köznevelési törvény szerint tankötelezettségét bárki teljesítheti magántanulóként is, akinek ezt a státuszt kérvényezi szülője az iskola igazgatójánál. Leendő elsősöknek is szükséges beiratkozni az iskolába, majd kérvényezni a magántanulói státuszt. Ebben Tanodánk nem tud segítséget nyújtani, ez a szülő feladata. Ki járhat Tanodánkba? Magántanuló státuszú általános iskolás gyermek, valamint SNI magántanuló státuszú általános iskolás gyermek, amennyiben fejlesztéséhez nem szükséges fejlesztőpedagógus jelenléte.

A Botanicon Tanoda nem iskola, hanem magántanulói közösség. Segítünk abban, hogy a gyermekkor a gyermekről szóljon, ne a tananyagról. Nevelési elveink a Neill-féle Summerhilli Szabad Iskola és a Scsetyinyin-féle Orosz Életiskola, valamint Carl Rogers személyközpontú felfogásához állnak közel. Szeretettel várjuk a gyermekeket egy oldott, barátságos légkörben, az élet szép és érdekes dolgaival!

Tanodánk hétfőtől péntekig 8-17 óráig fogad gyermekeket, de nem kötelező 5 egész napot nálunk tölteni. Tanodánkat szülői hozzájárulásból működtetjük, az árak a nálunk töltött idő függvényében alakulnak.

Az érdeklődőknek két Nyílt napot szerveztünk, s bemutattuk a Botanicon Tanoda közösségét és helyszínét. Amennyiben érdeklődik programunk iránt, ide kattintva kérhet bővebb tájékoztatást vagy jelentkezhet táborainkba.

 

Kövessen minket Facebook oldalunkon: www.facebook.com/BotaniconTanoda

 

Várjuk jelentkezését!        info@botanicon.hu        06-30-895-5395